Stap voor stap naar procesverbetering met (Lean) Six Sigma is geschreven vanuit de noodzaak om een opvolger te bieden voor onze eerdere uitgaven ‘Six Sigma, stap voor stap’ en ‘Lean Six Sigma, stap voor stap’, beide uitgegeven door Beaumont Quality Publications. Deze titels zijn inmiddels uitverkocht en worden niet meer herdrukt. In totaal zijn er meer dan 15.000 exemplaren van deze boeken verkocht. In beide publicaties stond de DMAIC-methode centraal, gebaseerd op de vijf fasen: Define, Measure, Analyze, Improve en Control.
Green Belts en Black Belts
Een praktijkgerichte stap-voor-staphandleiding voor het toepassen van deze methode voorziet nog altijd in een behoefte onder projectleiders. Binnen het Six Sigma-verbeterprogramma worden deze projectleiders Green Belts of Black Belts genoemd. Deze benamingen worden ook gehanteerd binnen het geïntegreerde verbeterprogramma Lean Six Sigma, omdat daar eveneens de DMAIC-methode wordt toegepast. (Lean) Six Sigma Green Belts en Black Belts zijn herkenbare personen binnen organisaties, omdat zij met behulp van de datagedreven DMAIC-methode tot spectaculaire procesverbeteringen komen.
William Gosset
In het eerste hoofdstuk wordt de lezer meegenomen in een boeiend historisch overzicht van de wetenschappelijke ontwikkeling van Lean Six Sigma. De oorsprong ligt in de industriële statistiek, met William Gosset die in het begin van de twintigste eeuw experimenten uitvoerde met verschillende gerstsoorten en de bekende Student t-toets ontwikkelde. De eerste toepassingen van Design of Experiments vonden vanaf 1920 plaats in de landbouw. Vanaf 1950 werden deze methodes, mede dankzij George E.P. Box, ook binnen de industrie gebruikt. De heropleving van de industriële statistiek begon in 1987 met de introductie van Six Sigma bij Motorola.
implementatie van Six Sigma
In Nederland kreeg de Universiteit van Amsterdam in 1995 het verzoek om deel te nemen aan de uitrol van Six Sigma bij General Electric Plastics in Bergen op Zoom. Mijn collega’s en ik maakten zo kennis met de implementatie van Six Sigma. Vervolgens raakte ik als directeur betrokken bij projecten in bedrijven als Douwe Egberts, LG-Philips Displays, DAF Trucks en Black & Decker. Na het millennium kreeg het programma een nieuwe impuls met de introductie van Lean, en transformeerden we het tot Lean Six Sigma. In die periode waren mijn collega’s en ik onder andere betrokken bij organisaties als ABN AMRO Bank, het Rode Kruis Ziekenhuis, Achmea en Heijmans.
Define, Measure, Analyze, Improve en Control
Na de historische context van de DMAIC-methode volgt de kern van het boek: vijf hoofdstukken waarin de vijf fasen Define, Measure, Analyze, Improve en Control uitgebreid worden besproken. Per fase wordt een concreet stappenplan aangeboden. Daarnaast wordt in elke fase ingegaan op het toenemende belang van generatieve AI binnen de DMAIC-methodiek. Het boek laat zien hoe AI het onderzoeksproces in de verschillende fasen van DMAIC kan ondersteunen. Elk hoofdstuk bevat bovendien diverse praktijkvoorbeelden. Het boek biedt een duidelijke structuur voor datagedreven procesverbetering, waarin zowel fundamentele als meer recente methoden en technieken een plek krijgen.
Alle auteurs van Stap voor stap naar procesverbetering met (Lean) Six Sigma – Ronald J.M.M. Does, Jeroen de Mast, Bart A. Lameijer en Joran Lokkerbol – zijn of waren verbonden aan het Instituut voor Bedrijfs- en Industriële Statistiek (IBIS UvA). IBIS UvA is een aan de Universiteit van Amsterdam gelieerd instituut dat dertig jaar geleden aan de basis stond van de opleiding tot Six Sigma Green en Black Belt.
Over Jeroen de Mast
Jeroen de Mast is professor of Data-Driven Business Innovation at the Amsterdam Business School.
Over Ronald Does
Ronald J.M.M. Does is in 1991 benoemd tot hoogleraar Industriele Statistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij combineerde zijn werkzaamheden als hoogleraar met de functie van directeur van IBIS UvA. Naast wetenschappelijke kennis beschikt hij over ruime ervaring met Lean Six Sigma in het bedrijfsleven. Sinds 2021 is hij met emeritaat maar blijft hij actief op de UvA en zelfstandig adviseur.